18. Европска недеља превенције рака грлица материце

31 јан 2024 Вести

18. Европска недеља превенције рака грлића материце се ове године обележава од 22- 28. јануара. Циљ ове кампање је подизање свести о значају превентивних прегледа и подстицане жена да у току године одвоје један дан и обаве преглед код свог изабраног гинеколога.

Превенција настанка ове болести,од које годишње у Србији премине око 500 жена, се врши преко примарне превенције(ХПВ имунизација која је бесплатна за млађе од 9-18 година и промоција одговорног сексуалног понашања) и секундарне превенције која подразумева редовне посете гинекологу и узимање брисева за

Папаниколау (ПАПА) тест.

За скоро све случајеве  рака грлићу материце је одговоран Хумани папилома вирус (ХПВ). Потребно је неколико година да би промене на грлићу материце изазване дуготрајном инфекцијом овим вирусом прерасле у рак. Редовним одласцима код гинеколога и узимањем бриса за ПАПА тест, болест можемо открити у раној фази.

У претходној години у Дому здравља Кула је урађено 1966 ПАПА тестова,а до 25.01.2024. су урађена 122 теста.

Рано откривање болести је од пресудног значаја поготово ако се узме у обзир да У ПОЧЕТНИМ СТАДИЈУМИМА БОЛЕСТИ НАЈЧЕШЋЕ НЕМА НИКАКВИХ СИМПТОМА!

Претражи

+
RSS
Instagram