4. фебруар – Светски дан борбе против рака

3 феб 2023 Вести

Кампања покренута од стране Светске здравствене организације и Међународне уније за борбу против рака, посвећена је подизању свести о малигним болестима, њиховој правовременој превенцији, дијагнози и лечењу, и обележава се сваке године 4. фебруара.

Основни циљ је да се мотивишу заједнице и појединци, да подрже мерe, које треба да резултују већом стопом преживљавања оболелих од рака.

Малигне болести представљају један од водећих узрока смртности у свету.

Према подацима Института за јавно здравље Србије из 2020. године укупан број новооболелих од малигних болести износи 41.419, од чега 22.110 мушкараца и 19.309 жена. Укупан број умрлих, према истим подацима, износи 20.767, од чега 11.611 мушкараца и 9.156 жена.

У популацији мушкараца доминантно место у структури оболелих и умрлих од малигних болести заузимају рак плућа, рак дебелог црева, простате и мокраћне бешике. Када су у питању жене доминантно место у структури оболелих и умрлих од малигних болести заузимају рак дојке, рак плућа, рак дебелог црева и грлића материце.

 

Шта можемо да учинимо?

Превентивне активности на пољу спречавања настанка малигних болести веома су разнородне, и представљају кључни јавноздравствени приступ у процесу контроле малигних болести. Процене говоре да се чак 40% малигних болести може избећи самом променом животних стилова: здравом исхраном, редовним вежбањем, престанком пушења, ограниченим конзумирањем алкохола, избегавањем сувишног излагања сунцу, као и заштитом од инфекција које могу да потенцирају развој појединих малигних болести.

У Србији су донети национални програми за скрининг карцинома грлића материце, дојке и колоректалног карцинома, који ће у наредном периоду значајно смањити оболевање и умирање од наведених локализација малигних тумора. Тренутно се на подручју Западнобачког округа спроводи скрининг програм за рано откривање колоректалог карцинома. Скринингом је обухваћена популација старости од 50 до 74 година.Спроводи се анализом столице на окултно крварење и даљим прегледима уколико има индикација. Што већим одазивом становништва и чешћим превентивним прегледима бићемо на правом путу позитивнијим исходима лечења, а с годинама и смањењем инциденце оболевања и мотралитета.

Узмимо здравље у своје руке! То је најмање што дугујемо себи!

Јелена др Спасић

Претражи

+
RSS
Instagram