Амбуланта у Руском Крстуру постаје богатија за два нова лекара, у плану дечија саветовалишта и радови на реновирању

25 јан 2024 Вести

Амбуланта у Руском Крстуру ускоро ће постати богатија за два нова лекара чији долазак ће обезбедити целодневну покривеност пружања здравствених услуга у овој установи, од 7 до 19 часова. С обзиром на то да је лекар који је био запослен у Амбуланти стекао законске услове за одлазак у старосну пензију, Дом здравља Кула обезбедио је долазак млађег лекара, који завршава специјализацију из опште праксе и још једног лекара, па тако мештани у том погледу могу бити безбрижни.

Директорка Дома здравља Кула, др Весна Томић, истакла је да су се у протеклих годину дана максимално потрудили да се здравствена услуга побољша у сваком погледу, о чему говоре бројеви превентивно спроведених прегледа који су кренули управо од Руског Крстура, а у плану је, као и претходних година, детаљно дечије саветовалиште:

,,Лекар који је био запослен у Руском Крстуру стекао је све законске услове за одлазак у старосну пензију. У складу са тим, Дом здравља се потрудио да обезбеди долазак млађег лекара, који завршава специјализацију из опште праксе и још једног лекара чији долазак ће обезбедити целокупну смену, од 7 до 19 часова, када је у питању пружање здравствене услуге у Руском Крстуру. У протеклих годину дана максимално смо се потрудили да се здравствена услуга побољша у сваком погледу, о чему говоре бројеви превентивно спроведених прегледа, како скрининга на карционом дојке који су организовани у више наврата у претходних годину дана, затим је спроведен скрининг на карцином дебелог црева на нивоу опште праксе, као и низ других прегледа, између осталог радиолошки заједно са дерматологом, где смо управо од Руског Крстура и кренули. Дом здравља се труди да управо на конто свих тих активности обезбеди што квалитетније пружање услуга становништву не само кулске општине, већ и самог Руског Крстура. Као и прошлих година, тако ћемо и ове године спровести детаљно дечије саветовалиште на нивоу сарадње педијатара, физијатара, логопеда, дерматолога и стоматолога, како бисмо обезбедили благовремено налажење потенцијалних могућности за пружање превентивних мера,  а како би се неке неправилности у развоју деце откриле на време“.

Стање дефицита педијатара текуће је питање у свим местима, а не само у Руском Крстуру, али наглашава да је тренутно неколико људи на специјализацији из педијатрије, те да ће у наредним годинама, када исту заврше, бити адекватно распоређени:

,,Тренутно стање дефицита педијатара такође је текуће питање које се спроводи не само у Руском Крстуру већ и у другим местима, али важно је нагласити да тренутно имамо неколико људи који су на специјализацији из педијатрије и који ће у наредних годину, две, до три године завршити то и биће адекватно распоређени. С друге стране, према нормативима и према капацитету протока прегледане деце и пацијената, планирамо целокупно спровођење здравствене заштите. Једном, односно два пута недељно, долази им педијатар, где се фокус усмерава на спровођење саветовалишта, јер нам је важно обезбеђивање услова за адекватну и благовремену вакцинацију и имунизацију деце. Обезбеђивањем капацитета, где ће бити целодневно покривен рад Амбуланте, такође се добар део те бриге о најмлађима преузима од стране опште праксе. Ни у једном моменту не гледамо да ико буде дефицитиран са пружањем здравствене услуге“.

Када је у питању реновирање ове установе, у плану је замена комплетне ПВЦ столарије и намештаја, као и прелазак на гас:

,,У плану је замена комплетне ПВЦ столарије на нивоу просторија Дома здравља у Руском Крстуру, као и замена намештаја као и у Амбуланти у Црвенки. У томе имамо максималну подршку локалне самоуправе, надамо се и покрајине, па се надам да ћемо то спровести ове године – ако не цео пројекат, макар део. Управо обнова самих просторија у којима добар део времена проводе наше колеге, здравствено особље, као и сами пацијенти, јесте начин да се побољшају услови. У плану је да се све установе у оквиру Дома здравља преведу на гас. Прошле године је то било у Кули, ове године у првој фази ићи ће Црвенка, а затим ћемо гледати да и остале организационе јединице буду гасификоване. У најави је и замена расвете лед расветом, тако да Дом здравља не мирује у погледу обнове и спровођења побољшаних услова за рад“.

Претражи

+
RSS
Instagram