,,Буди храбра! Прегледај се“: У Сивцу и Црвенки прегледано више од 100 жена, сутра прегледи и у Кули

29 сеп 2023 Вести

Општина Кула и Дом здравља Кула, у сарадњи са Удружењем ,,Жена уз жену“, организовали су бесплатне ултразвучне прегледе дојки. Прегледи су јуче и данас организовани у Сивцу и Црвенки, а могућност истих искористило је више од 100 жена. Преглед ће сутра моћи да обаве и жене у Кули.

Координатор, Вања Радовановић, истакла је да су врло задовољни одзивом, нагласивши да су од 2021. године извршили преко 6.000 прегледа, а у плану им је да током октобра обиђу што више градова:

,,Јако смо задовољни одзивом. Јуче је прегледано нешто више од 50 жена, данас такође, тако да је интересовање велико и нама је итекако у интересу да прегледамо што више жена. Ово је седми караван по реду. Кренули смо 2021. године и извршено је преко 6.000 прегледа у око 70 градова и у планирамо да тим темпом и наставимо. Караван је првенствено организован са циљем да се смањи статистика обољевања од карцинома дојке и да мотивишемо жене овим ултразвучним прегледима на редовне контроле. Овде смо у организацији и сарадњи са Општином Кула и Домом здравља Кула, а караван ,,Буди храбра, прегледај се“ је ту испред Удружења ,,Жена уз жену“. У плану нам је да током целог октобра обиђемо многе градове“.

Караван су обишли и председник општине Кула и директорка Дома здравља Кула, Весна Томић, која је истакла да су се ове године посветили превентиви и учинили је много доступнијом женама у кулској општини. Нагласила је и да ће све потенцијално сумњиве пацијенткиње у уторак бити прегледане од стране хирурга.

,,Имамо јако велики и јако добар одзив жена. Ове године смо се у целости посветили тој превентиви и начин прегледања учинили смо много доступнијим женској популацији на нивоу кулске општине, захваљујући локалној самоуправи, Удружењу и активацији Дома здравља. На тај начин смо обезбедили да се читава кулске општина покрије доступношћу прегледа, па су јуче прегледи обављени у Сивцу, данас у Црвенки, а сутра ће се обавити и у Кули и уједно ће свим пацијентима који су потенцијално ризични бити доступан преглед хирурга који ће се обавити у уторак у 14 часова у Дому здравља у Кули. На тај начин смо направили једну глобалну акцију где ћемо смањити чекање пацијената, а биће им доступан хирург уколико су потенцијално сумњиви и биће им обезбеђени услови да им се што пре пружи адекватна здравствена услуга“.

Најавила је и кардиоваскуларне прегледе који ће такође бити одржани у уторак, 3. октобра:

,,Кардиоваскуларни прегледи одржавају се такође у уторак. Др Предраг Радуловић ће заказане пацијенте прегледати од 10 часова. То су пацијенти који су препоручени на нивоу читаве кулске општине, рађена је статистика и обезбеђени су услови да се приступи кардиолошком прегледу“.

Претражи

+
RSS
Instagram