Мислите о свом здрављу и изаберите свог лекара што пре.
Сваки грађанин има право и обавезу да изабере лекара који ће бринути о његовом здравственом стању.

На нашој територији постоји навика грађана да се лече код истог лекара, што је велика предност сада када је то постала и обавеза. Законом о здравственом осигурању (члан 146) дефинисано је питање изабраног лекара који се бира најмање на годину дана из области опште медицине или медицине рада, педијатрије, гинекологије и стоматологије.

Ко је изабрани лекар?
Да би имали брже и лакше лечење, али и здравији и квалитетнији живот, грађани имају право да изаберу свог лекара који је чувар капије здравственог система. О здрављу деце до 18 година живота брине изабрани педијатар, док радно активно становништво бира лекара опште праксе или лекара медицине рада. Лекара опште праксе могу изабрати сви грађани, запослени, незапослени и пензионери, док лекара медицине рада бирају запослени и бивши запослени. Девојке старије од 15 година и жене бирају и свог лекара гинеколога, а млађи од 18 година и старији од 65 година бирају и свог стоматолога. Право на избор стоматолога имају и жене у току трудноће и годину дана након порођаја.
Изабрани лекар (доктор и медицинска сестра) води рачуна о свим сегментима здравља пацијента, у редовном је контакту са њим, боље га познаје и упућен је у његово здравствено стање, док пацијент добија ефикаснију и квалитетнију здравствену услугу, лакше долази до лекара, има могућност телефонског заказивања прегледа или сталне терапије као и добијање савета директним разговором преко броја у ординацији који сваки пацијент добија од тима.