Дом здравља Кула: превентивни прегледи у току, веома битан одзив грађана

24 јан 2023 Вести

У Дому здравља Кула у току су веома важне активности на пољу превенције и спречавања појаве најтежих обољења. О општем значају самих скрининга нешто више рекла је главна сестра Дома здравља, Татјана Лукета:

„Скрининг је један облик превентивног прегледа, који подразумева позивање здравог становништва одређених старосних група, које немају никакве симптоме болести. Циљ је, наравно, рано откривање болести. Скрининг се обавља преко изабраних лекара, односно преко службе опште медицине и на гинекологији. Скрининг је изузетно битан, јер рано откривање болести доноси бољи успех у лечењу и даљем адекватном третману болести“.

Са гинеколошког аспекта, превенција је вишеструко важна. С обзиром да је у току Европска недеља борбе против рака грлића материце, детаље саме борбе против ове болести, као и о значају ХПВ вакцине у тој борби, рекла је гинеколог у Дому здравља, Андреа Петељ Нешовић:

„Хтела би да нагласим да Србија има незавидно пето место што се тиче оболевања од рака грлића материце и, нажалост, 500 жена изгуби ту битку. Данас је на нама да то, практично, превенирамо и имамо многобројне могућности како да то урадимо. Пре свега, у питању је едукација млађег становништва, дакле да се у односе улази са заштитом. Ту су нам данас, такође, ХПВ вакцине, које су од прошле године бесплатне за децу од 9 до 19 година, те тако треба родитељи дефинитивно да размисле да ли ту постоји могућност да заштите своје дете.

У овој здравственој институцији започети су и скрининг прегледи ради превенције рака дебелог црева, болести која, нажалост, узима све више маха. Када је о овим прегледима реч, детаље је објаснила др Вера Булатовић, специјалиста опште медицине:

„Од 23. јануара започео је скрининг тест на рано откривање рака дебелог црева. Обухваћена је здрава популација, и то су грађани општине Кула и мушког и женског пола, који су у доби између 50 и 74 година. Крећемо са грађанима који су рођени 1973. године, грађани ће бити позивани телефоном и очекујемо да се одазову. Њихов долазак код лекара представља уједно њихов сусрет и сам почетак скрининга“.

У свакодневној борби, за сваког пацијента и за свачије здравље, ангажовано је многобројно лекарско особље, а наша екипа је искористила прилику да чује нешто више о доприносу службе хематолошко-биохемијске лабораторије у свакодневном ангажовању на здравственој заштити становништва, са акцентом на превенцији у борби против рака грлића материце. Такође , др Данило Илић, физијатар, подробније објаснио на које све начине се могу превенирати деформитети кичме и шта подразумева нормалан развој и правилно држање код најмлађе категорије становништва:

„Пошто смо овде поводом Европске недеље борбе против рака грлића материце, ја могу да кажем, као лекар, руководилац и као жена, да сам изузетно задовољна што се у нашем Дому здравља и, нарочито, у нашој лабораторији, цитоскрининг обавља већ дванаест година. Тада смо послали три лаборанта на едукацију у Сремску Каменицу и они то данас обављају веома успешно. Имамо добру сарадњу са гинеколошком службом, а такође бих хтела да похвалим директорку Томић, која нам је изузетно велика подршка и види се да има жељу и амбицију да све то још унапреди“ – др. Стана Стругар, руководилац Службе хематолошко-биохемијске лабораторије.

„Ми радимо цитоскрининг пуних дванаест година, а на едукацији смо били пуна три месеца, код професорке докторке Живке Ерин и Милене Пањковић. Годишње прегледамо око 2500 плочица, што је лепа бројка, али свакако апелујемо, због повећаног броја оболелих од карцинома на нашим просторима, да се жене јављају на превентивне прегледе. Нова директорка нас је обогатила тиме што нам је омогућила сарадњу са патологијом у Сомбору, те имамо могућност да сваки суспектни преглед шаљемо даље и да се скрати то лутање и губљење времена.“ – Радмила Керекеш, виши лаборант

„Позивам све жене да се јаве на превентивне прегледе, јер јако пуно пажње треба посветити превенцији, скринингу и едукацији, и свака жена треба да схвати колико је битно бар једном годишње јавити се на гинеколошки преглед“. – Весна Микић, лаборант.

„Првенствено, посао Службе за физикалну медицину је, у принципу, рано откривање аномалија код деце, ако постоји симптоматски и ризичан развој одојчета. Ако се открије нешто у том смислу, ми не радимо лечење, а у протеклих двадесет година имали смо десет таквих лечења. Ако посумњамо на аномалију, шаљемо дете на Клинику за дечију рехабилитацију у Нови Сад. Осим тога, радимо и систематске прегледе пред упис у школ, а и у току школовања има два до три систематска прегледа. Врло су чести деформитети стопала и кичме код великог броја деце, радимо превентивне прегледе и обављамо комплетну терапију тих деформација“ – др. Данило Илић, физијатар.

Претражи

+
RSS
Instagram