Дом здравља Кула узео учешће у кампањи „Еуромеланом 2023“

15 мај 2023 Вести

Дом здравља Кула, као и локална самоуправа, узео је учешће у кампањи „Еуромеланом 2023“. У питању је кампања Европског удружења за дерматолошку онкологију и Европске академије за дерматологију и венерологију, а спроводи се под покровитељством Министарства здравља. Говорећи о значају превенције, директорка Дома здравља Кула, докторка Весна Томић, истакла је да је превенција и адекватна заштита коже од велике важности, како би се превенирали евентуални много већи проблеми:

,,Обелажавају  се Дани Еуромеланома. Широм  Србије организују се превентивни прегледи у оквиру дерматолошких амбуланата. Кула је, такође, једна од привилегованих општина која има ту могућност преветивних прегледа што се тиче суспектних лезија код пацијената и самим тим превенирање потенцијалних компликација. Циљ самог прегледа јесте управо борба против рака коже, односно против сумњивих лезија код свих  пацијената. Оно што је предност  свакако је то што  Кула дуго  није имала дерматолога који се активирао у том погледу, тако да смо и те акције спровели.  Такође, уместо једног дана, како је најављено, биће покривено пар дана, како би људи из мањих места општине Кула могли доћи на преглед и јавити се како би се превентивно прегледали. Битно је да се заштитимо  адекватно, како касније не бисмо  имали  много већих проблема“.

Прилику да обиђе ову установу и да се упозна са самим током акције имао је председник општине Кула, Дамјан Миљанић, који се похвално изразио о акцијама Дома здравља, а које акценат стављају на превенцији:

,,Кулски Дом здравља недавно је кренуо са превентивним прегледима у  свим насељеним местима наше општине и то се показало као сјајна ствар. Велики број грађана је искористио ту могућност. Као што и само име каже – превентивни, служи да се предупреде неке болести, да не кажемо и најтеже болести. Сходно томе, ту је и обележавање разних међународних дана, борбе против разних болести. Данас је Међународни дан борбе против меланома. И данас  и наредних дана биће превентивни прегледи коже“.

Претражи

+
RSS
Instagram