Едукативни семинар „Терапијске актуелности у ургентној медицини“ одржан у Кули

3 мај 2023 Вести

У свечаној сали Скупштине општине Кула одржан је едукативни семинар „Терапијске актуелности у ургентној медицини“. Семинар су организовали Медицински факултет универзитета у Новом Саду, Друштво лекара Војводине и Центар за континуирану медицинску едукацију. Присутнима су се обратили професор доктор Светолик Аврамов, др Александар Рашковић, редовни професор на Медицинском факултету у Новом Саду, професор доктор Драган Данкуц, преседник Друштва лекара Војводине и професор доктор Велибор Васовић, члан Академије медицинских наука Српског лекарског друштва, који је уједно био и модератор семинара. Окупљене су поздравили председник општине Кула, Дамјан Миљанић и директорка Дома здравља Кула, докторка Весна Томић. На семинару је било речи о новим сазнањима у области ургентне медицине, као и о неопходности најминималније едукације физичких лица у ситуацијама када треба угроженом лицу спасити живот. Професор доктор Драган Данкуц истакао је да је овај скуп испунио своју сврху да су сва предавања била на академском нивоу:

„Овај састанак је изузетно успео, а сва предавања која су била о повишеном крвном притиску, о лековима и о ургентној медицини су била на академском нивоу и то сам на састанку и рекао. Одушевљен сам са каквим ентузијазмом су наше колеге говориле, а исто тако је и велики број присутних лекара учествовао у дискусији, јер дискусија је та која потврђује да су предавања актуелна, да су вредна пажње и да се може из тих предавања научити пуно. Мене је највише импресионирало предавање Велибора Васовића, који је показао да је изванредан, пре свега, човек, а затим и лекар, да ради један најтежи део медицине, а то је ургентна медицина. Уједно је и професор на фармакологији и имам то задовољство да кажем да ће, поводом свих његових резултата, добити награду Српског лекарског друштва, тако да му ја честитам, заједно са свим грађанима овог региона којима је он помогао“.

Један од предавача био је доктор АлександарРашковић, који је рекао је да сазнања о ургентнојмедицији носе са собом велику важност и да јеједан од битнијих задатака предочавање тих знањаопштој популацији:

„Рекао бих, пре свега, да је јако важно, када причамо о ургентној медицини, да све оно што је најважније буде предочено најширој популацији. Уколико општу популацију обучимо у смислу да могу да примене неке кључне поступке везане за реанимацију и прву помоћ некоме ко је доживео трауму, онда се пуно тога постигне. Када је реч о домаћину овог скупа, Велибор Васовић је члан катедре за фармакологију и клиничку фармакологију и ради заједно са нама на едукацији студената, поред свог основног посла који се тиче ургентне медицине, тако да је он човек који је допринео и фармакологији и клиничкој фармакологији, у смислу да је повезао оно што видимо на терену као праксу и академију, односно едуковање студената“.

Поред гостујућих професора, лекара и академика, на предавању су били присутни и представници локалне самоуправе и велики број колега доктора Васовића из кулског Дома здравља. Своје утиске, након овог предавања, поделио је и доктор Југослав Шево, који је запослен у амбуланти у Црвенки:

„Овакви скупови су јединствена прилика, јер окупљају све лекаре из општине Кула. Наше међусобно упознавање, зближавање и комуникација доприносе бољој сарадњи у лечењу пацијената“.

Претражи

+
RSS
Instagram