Европска недеља борбе против карцинома грлића материце

24 јан 2023 Вести

Трећа недеља јануара од 2007. године, на иницијативу и под покровитељством Европске асоцијације за борбу против рака грлића материце (European Campus Card Association-ECCA), обележава се као Европска недеља превенције рака грлића материце.

Она има за циљ да жене свих животних доби подстакне да размишљају о значају и очувању свог репродуктивног здравља, као и да их мотивише да у току године одвоје  један дан посете лекару и обаве превентивни преглед којим се благовремено могу открити ране премалигне промене и спречити даљи развој болести и њен крајни фатални исход.

Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут “ током 2020. године регистровано је 1087 новооболелих жена а 453 жене умрле су од ове малигне болести. Имајући ово у виду не изненађује податак да се наша земља налази на неславном петом месту у Европи по обољевању и умирању од ове болест и која се може спречити. Због тога је веома значајно истаћи значај превентивних прегледа, сповођење програма организованог скрининга и програма вакцинације против ХПВ инфекције.

Рак грлића материце је злоћудни тумор, локализован на доњем делу материце окренутом ка вагини, који настаје када се неке ћелије грлића материце измене и почну неконтролисано да се умножавају. Најчешће се јавља између 35 и 50 године живота.

Основни фактор ризика је дуготрајна инфекција одредђеним типовима Хуманих папилома вируса (ХПВ). Делови овог вируса нађени су у 99,7% случајева рака грлића материце. До данас је индентификовано 120 типова ХПВ вируса, од којих 40 се преноси сексуалним путем и доводи до инфекције полних органа и аногениталне регије оба пола. У чак 70% случајева узрочник је неки од високо ризичних типова ХПВ-а(16 и 18) који су доказано високоонкогени. Да би ХПВ инфекција довела до рака грлича материце она мора перзистирати  за шта су неоходни и други фактори а то су: пушење, дуготрајна примена оралних контрацептива, имуносупресија (ХИВ), лоши социоекономски услови, генетски фактори.

Ризицне категорије жена су оне које су рано ступиле у сексуалне односе (пре 16 године живота), велики број сексуалних партнера, упражњавање односа без заштите (кондома), прекмерна ТТ.

Симптоми који могу да указу на постојање рака грлића материце су:

-крварење у току и након сексуалног односа
-крварење између две менструације
-продужено менструално крварење
-крварење након менопаузе
-појачан вагинални секрет и поред примењене терапије
-бол у крстима или нози, отицање ноге

Развој ове болести се мозе спречити на примарном, секундарном и терцијарном нивоу.

Примарна превенција подразумева примену ХПВ вакцине. Вакцина се и код нас према недавно усвојеном Правилнику о имунизацији препоручују деци оба пола пре ступања у сексуалне односе, најбоље у узрасту од 11 или 12 година, али и млађим женама до 26 године живота, односно мускарцима до навршене 21 године живота. Оно што је вазно истаци јесте да имунизација колико год била делотворна никако не искључује потребу за редовним прегледима.

Секундарна превенција подразумева рано откривање премалигних промена и рака грлића материце у почетној (асимптоматској) фази (СКРИНИНГ). Поред организованг скрининга сваке три године по позиву лекара за жене узраста 25-65 године, свака жена старија од 15 година има право на редован гинеколоски преглед.

Преглед за рано откривање рака грлића материце обавља се једноставним Папаниколау тестом који се узима у току кратког гинеколоског прегледа са површине грлића материце.

Папаниколау тест се не узима током менструације. Два дана пре прегледа не треба имати сексуалне односе и не треба користити никакве вагиналне таблете. Поред ПАПА теста може се урадити и ХПВ скрининг.

Терцијарна превенција подразумева адекватно лечење малигне болести и програм рехабилитације којим се побољсава прогноза болести и квалитет живота оболеле особе.

Циљ редовних превентивних прегледа је откривање почетних промена на грлићу материце пре него сто се развије малигно обољење. Било који од претходно наведених симптома болести не треба занемарити, нарочито уколико трају дуже време или уколико се понављају. Што се ранију открију промене, лечење је лакше и успешније.

Запамтите, у почетним стадијумима болести најчешће нема никаквих симптома!!!!

Претражи

+
RSS
Instagram