Једно од најчешћих питања је: Када треба отићи на први ортодонтски преглед? 

21 мај 2023 Вести

Уобичајено је, да на први ортодонтски специјалистички преглед, деца долазе око 7-8 године живота. Међутим, у одређеним случајевима, тај први преглед је неопходно урадити и раније..

Најчешћи узроци ортодонтских неправилности, осим наследних фактора, су: несклад у величини зуба и вилица, превремени губитак млечних зуба (зубни каријес, траума), недостатак заметка сталног зуба, присуство прекобрројних зуба, лоше навике (дисање на уста, сисање прста), поремећај функција орофацијалних структура..

Правилно поређани зуби у зубни низ и правилан загриз, омогућавају: равномерно преносење сила жвакања дуз зубних низова, физиолошко оптерећење зуба и стимулацију коштаног ткива горње и доње вилице, правилну функцију говора, и наравно неопходни естетски ефекат.

Свако одступање од правилног положаја зуба и загриза доводи до знатно повећане учесталости појаве каријеса, зубног каменца, пародонтопатије, пропадања зубних структура и губитка зуба.

Значајну улогу, у превенцији ортодонтских неправилности, имају: правилна и редовна орална хигијена, очување здравља млечних зуба (до њихове смене), правилна функција жвакања и смањено коришћење рафинисаних шећера у исхрани.

Из свега наведеног изводи се закључак да је рана дијагноза кључна у превенцији појаве тежих облика ортодонтских неправилности.

Како изгледа први ортодонтски  преглед?

На првом прегледу, пацијенти добијају прелиминарне информације, неопходне инструкције о оралној хигијени, упуте за санирање каријесних лезија и пародонталних обољења, и упуте за ртг снимања.

У другој посети, отвара се историја пацијента (картон), узима анамнеза, детаљан клинички и функционални преглед, отисци за студијске моделе.

У трећој посети, пацијент добија све релевантне индивидуалне дијагностицке информације о којој ортодонтској неправилности се ради, износи се план лечења, када се почиње са лечењем, који ће се терапијски модалитети користити и оно најважније у ком периоду живота.

др.спец. Владимир Тунгуз

Претражи

+
RSS
Instagram