Карцином дојке

20 мар 2024 Вести

Карцином дојке је најчешћа малигна болест жена у развијеном свету. Сваке године у свету око милион жена оболи од ове болести. Водећи је узрок оболевања и умирања од малигних болести широм света.

То је болест у којој абнормалне ћелије дојке расту ван контроле и формирају туморе, који, уколико се не контролишу, могу да се прошире по целом телу и постану фатални.

Јавља се код жена у било ком узрасту након пубертета, али са све већим стопама учесталости у каснијем животном добу.

​Подаци Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” указују на то да рак дојке представља најчешċи малигни тумор дијагностикован код жена у Србији. Сваке године се дијагностикује код око 4500 жена, а 1600 од њих изгуби живот, тако да рак дојке представља водеċи узрок смрти у поређењу са другим малигним болестима које погађају жене у Србији. Према статистичким подацима Института, мерен годинама изгубљеног живота, карцином дојке је на трећем месту као узрок смрти код жена старости од 45. до 64. године, после цереброваскуларних болести и исхемијске болести срца, углавном због тога што се код знатног броја жена у Србији рак дојке открива касно

Поред тога, то је и један од водећих узрока превремене смрти код жена у Србији.

Студије су показале да је у Србији код мање од трећине жена дијагностикован малигни тумор који је мањи од 2 цм и локализован је на ткиву дојке (у раној фази). Нажалост, у нашој земљи рак дојке који је у одмаклом стадијуму болести се открива код веċег процента жена у поређењу са развијеним земљама. Студије су показале да је код скоро 50% жена његова величина била преко 2 цм, са већ постојећим ближим или удаљеним метастазама, што је свакако један од разлога велике смртности жена оболелих од рака дојке у Србији. Имајући ово у виду, као једина ефикасна мера за смањење стопе умирања од ове болести је његово рано откривање.

Најчешћи симптом карцинома дојке је опипљив чвор у дојци, који неретко жене саме напипају.

Поред тога, други знаци који указују да се развија тумор у дојци јесу: увећање дојке, које води у асиметрију дојки (око 20% жена има природно асиметричне дојке, што се сматра нормалним налазом), црвенило и задебљала кожа, понекад кожа у виду „поморанџине коре“, „мрешкање“ коже, увлачење брадавице или крвави исцедак из брадавице.

Истовремено, могу се напипати и увећани лимфни чворови у истостраној пазушној јами, ако је дошло до ширења болести у регионалне лимфне чворове. Треба имати на уму да нису сви увећани лимфни чворови захваћени метастазама.

Саветује се да свака жена једном месечно ради самопреглед дојки. Код жена које имају менструацију, преглед се врши у другој недељи (7.-10. дана) од започињања менструације.

Преглед се ради на следећи начин: стојећи испред огледала прво са спуштеним, а потом са подигнутим рукама, посматрамо да ли постоји асиметрија у дојкама, да ли је кожа црвена, задебљала или на неком месту намрешкана и да ли постоји увлачења брадавица.

Потом се ради палпација леве дојке дланом десне руке хоризонталним и вертикалним клизећим покретима у стојећем ставу, при чему је лева рука подбочена, водећи рачуна да ли се пипају нека отврднућа (тврдине) или чворови, а притиском прстима иза брадавице провери се да ли постоји исцедак; потом се ово исто понови са десном дојком и левим дланом и исти преглед у лежећем положају; преглед пазушних јама ради се врховима прстију супротне руке с тим да је рука на страни прегледа на боку, а раме спуштено (обратити пажњу да ли се пипају тврдине при том прегледу које би указивале на увећане лимфне чворове).

Данас се препоручују тзв. превентивни прегледи дојки јер постоји могућност да се открије присуство тумора у дојци пре него што се може напипати. У ту сврху раде се клинички прегледи дојки од стране лекара, затим мамографија која представља рендгенски преглед дојки и, по потреби, преглед дојки ултразвуком (УЗ) и магнетном резонанцијом (МР).

У ДЗ Кула се редовно раде ултразвучни прегледи дојке, који могу да се закажу код Вашег изабраног лекара.

Препоручују се и редовни прегледи код гинеколога, који обављају и клинички преглед дојки. Гинеколошки преглед свакодневно можете да закажете у ДЗ Кула.

У Дому здравља Кула се редовно раде превентивни прегледи ради раног откривања рака дојке. Одређеним викендима се организују и мамографски прегледи дојки.

Постоји много фактора повезаних са повећаним ризиком од рака дојке. Подаци неких студија показују да 1 од 8 жена у свету има фактор ризика за рак дојке. На неке од њих, као што су: фактори који укључују пол, генетику и старост не можемо да утичемо. Међутим, можемо да утичемо на друге факторе ризика од рака дојке као што су: пушење цигарета, алкохол, недовољно вежбања и конзумирање нездраве хране – тако што ћемо изабрати здравији начин живота.

Претражи

+
RSS
Instagram