Март месец борбе против рака

5 мар 2024 Вести

Према најновијим истраживањима Светске здравствене организације и Међународне агенције за истраживање карцинома дошло је до пораста учесталости обољевања од малигних тумора различитих врста. Учесталост различитих локализација карцинома у светским размерама говори да су најзаступљенији облици малигних тумора у погледу смртности били карцином плућа, колоректални карцином, карцином јетре, желудца и дојке.

Постоји 5 водећих фактора повезаних са понашањем и исхраном који у највећој мери доприносе развоју малигних тумора, а то су: прекомерна телесна маса, слаб унос воћа и поврћа, употреба алкохола и цигарета, као и недостатак физичке активности. Водећи узроци обољевања исмртности у карцинома у нашој земљи, идентични су са водећим узроцима обољевања и смртности од карцинома у свету.

Мушкарци у нашој земљи највише су оболевали од карцинома плућа, колона и ректума, и простате, док су код жена малигни процеси најчешће локализовани на дојци, плућима, колону и ректуму и грлићу материце.

Уколико до болести ипак дође, њен исход је могуће побољшати раним откривањем, адекватним лечењем и рехабилитацијом уз одговарајуће палијативно збрињавање.

С тога, здравствене установе у републици Србији, као и Дом здравља Кула, настоје да укажу на значај превентивних активности на пољу спречавања настанка малигних обољења. Свакодневно у амбулантама опште медицине као и у специјалистичким амбулантама сугеришемо на значају здравог начина живота и исхране, престанку конзумирања алкохола, цигарета и дувана, свакодневне физичке активности, строго контролисање излагању сунчевим зрацима као и заштити од инфекција које могу изазвати малигне туморе. У току 2023. године у Дому здравља Кула обављено је 3564 скрининг прегледа а до 29.02.2024. године кроз скрининг прегледа је прошло 424 лица.

Дом здравља Кула ће и ове године наставити са организовањем превентивних прегледа који  се одржавају викендима. Верујемо да ћемо едукацијом грађана наше општине о значају скрининг прегледа у народном периоду значајно смањити оболевање и смртност од карцинома.

Др. Александра Тигањ

Претражи

+
RSS
Instagram