Обележава се недеља превенције повреда у саобраћају 

26 апр 2023 Вести

Последња недеља у априлу позната је  и као недеља превенције повреда у саобраћају. Она се обележава сваке године, уз бројне поруке и савете како се понашати у саобраћају и како спречити немиле догађаје. Тим поводом, разговарали смо са проф. др Велибором Васовићем, лекаром специјалистом ургентне медицине, доктором медицинских наука, редовним професором на Медицинском факултету и једним од руководилаца Службе хитне помоћи у Кули, који је истакао да број саобраћајних незгода у нашој земљи, нажалости, није мали, као и да је важно да се максимално уозбиљимо како би се оне свеле на најмању могућу меру:

,,Један од најбитнијих сегмената рада службе Хитне медицинске помоћи у Кули јесте, нажалост, и саобраћајни трауматизам. У свету, у саобраћајним удесима, годишње страда око 1.400.000 људи. Нажалост, и код нас те бројке нису мале. У животној доби од 15 до 44 године, најчешћи узроци смрти код млађих људи јесу саобраћајни трауматизам и тровања, док су код старијих људи то кардиоваскуларне и малигне болести. Становништву је вероватно мање интересантно да причам о нашем стручном приступу саобраћајним удесима и бројним повредама, где ми поштујемо одређене алгоритме приступа трауматизованим пацијентима, кроз  примарни и секундарни траума преглед, обезбеђивања виталних функција, дисајног пута, венске линије заустављања крварења, имобилизације, аналгезије. Много битније од ове приче, где бих ја причао о нашој струци, о нашем стресу, о томе да се кроз борбу долази до среће, а несрећа наступа у секунди, много је битнија прича како да спречимо све те догађаје и како да се максимално уозбиљимо да би се ти догађаји свели на најмању могућу меру. Већ од најранијег узраста, родитељи треба да васпитавају своју дечицу како да се понашају као пешаци, где се прелази  цеста, пешачки прелаз, да се сачека, да буду стрпљиви, опрезни,  па после и о томе ко су учесници у саобраћају, у смислу бициклиста, моториста, аутомобила и моторних возила. Оно што могу рећи, као човек који је у досадашњој каријери изашао на преко 1.500 саобраћајних удеса, да људска непажња и људска опуштеност немају границе. Ту говорим и о прекорачењу брзине, о умору за воланом, нажалост и о коришењу алкохола у наркотика, а све више је у последње време присутно и неадекватно коришћење мобилних телефона, што резултира заиста поражавајућом ситуацијом у свету, а нажалост и код нас. Само организованом акцијом целокупног друштва, у смислу здравственог васпитања, образовања, понашања у саобраћају, свих оних мера саобраћајне сигурности, поштовањем свих нас заједно, како директних тако и индиректних учесника у саобраћају, можемо спречити да дође до ових немилих догађаја“.

Доктор Васовић најавио је и одржавање научног скупа, који ће се одржати у петак, 28. априла, у Свечаној сали скупштине општине Кула, на коме ће једна од тема бити управо трауматизам:

,,Кула је у петак домаћин једног веома озбиљног научног скупа који организује Академија медицинских наука српског лекарског друштва, Медицински факултет Нови Сад, Друштво лекара Војводине – српског лекарског друштва – подружница Кула, под покровитељством општине Кула, и једна од битних тема биће управо трауматизам и третман трауматизованог пацијента и како сви на још виши ниво да подигнемо превенцију, а и сам третман угрожених пацијената“.

Претражи

+
RSS
Instagram