Oбележен Међународни дан физичке активности у центру Куле

10 мај 2023 Вести

Дом здравља Кула, у сарадњи са општином Кула и многобројним покровитељима, организовао је у парку у центру Куле обележавање Међународног дана физичке активности. Осим приказа физичких вежби и вежби дисања, присутни су могли да виде и промоцију млађих категорија спортских колектива, а такође су могли да измере и проценат витамина и минерала у свом организму. Такође, леп утисак на све присутне оставило је фер и спортско надметање пензионера и најмлађих нараштаја у обарању мини чуњева. Овој манифестацији одазвали су се карате клуб „Хајдук“ из Куле и атлетски клуб „Хајдук маратон тим“, „Црвени крст“ и многе друге организације које у свом пољу деловања имају спортско усмерење и принципе здравог начина живота. Такође, ову манифестацију подржали су „Јафа“ из Црвенке и „Вода Дива“.Директорка Дома здравља Кула, докторка Весна Томић, изразила је своје лично задовољство великим одзивом, како организација, тако и свих категорија становништва, на један овакав догађај. Такође, изражава наду да ће ова манифестација престати у традиционалну и препознатљивустановништву општине Кула:

„Искрено се надам да ће ова манифестација постати традиционална, с обзиром да је ово једна од првих активација на овом нивоу, за који се надам да ће да заживи што се тиче традиције. Овим гестом смо хтели да ми, као здравствени радници, ставимо да знања да желимо да испоштујемо наше здравље кроз физичку активност. Веома ми је драго што видим велики број деце и то је најбољи показатељ да смо ми у овој нашој акцији успели. Такође, ту су и пензионери који су показали интересовање и активност. Поред тога, ту су и спортски клубови и желим да се свима захвалим који су допринели да се једна оваква прича оствари. Чињеница је да смо се дуго посветили и дуго смо припремали све ово. Најбитнији циљ јесте тај да покренемо спортски дух, који је више или мање заступљен код свих нас“.

Главна сестра у Дому здравља Кула, Татјана Лукета, каже да је основни циљ једног оваквог догађаја окупљање свих категорија становништва, како би се подигла свест грађана о значају физичке активности:

„Један од стубова здравља јесте физичка активност и наш циљ јесте био да окупимо најмлађе, најстарије и, уосталом, суграђане свих узраста, да се сретнемо овде и покажемо једни другима и добру вољу и позитивне примере како то физичка активност утиче на здравље. Бављење физичком активношћу је изузетно битно и статистика показује да сви они који су се бавили било каквим спортом у раним годинама имају тенденцију да буду физички активни целог живота. Већ смо неколико пута чули и то је такође потврђено разним студијама да је физичка активност од изузетног значаја за опште здравље и опште стање човековог организма“.

Медицинска сестра у Дому здравља Кула, Маја Мијановић, изразила је захвалност свима онима који су највише допринели да се једна оваква манифестација одржи:
„Манифестација је у потпуности испунила очекивања. Свима нам је јако лепо због свега овога, осећамо се здраво и физички активно. Деца су дала свој допринос, пензионери такође и много се захваљујемо удружењу пензионера. Морам да истакнем да велику захвалност дугујемо и Здравку Мишовићу, а много нам је помогла општина Кула, као и „Јафа“ из Црвенке и „Вода Дива“. Захваљујемо се свим људима добре воље који су хтели да учествују и на било који начин да нам помогну. Имали смо велику подршку и од карате клуба „Хајдук“ када је у питању ова наша акција и хвала Зорану Рашковићу, Николи и Лазару Греберу и Милораду Крнајцу на разумевању и солидарности“.

Зоран Рашковић, тренер карате клуба „Хајдук“ из Куле, захвалио се организаторима на позиву и нагласио је да су физичка активност и правилно педагошко усмерење најбитнији фактори у правилном одгоју деце:

„Пре свега, захваљујемо се организаторима на позиву. Физичка активност је битан сегмент у свакодневном животу, а нарочито у животу деце. Нажалост, кретање је данас сведено на минимум, а ако се још не баве спортом, ситуација је још компликованија. Ми смо данас довели један број наше деце и хвала на могућности да промовишемо спорт, фер плеј и здраве животне навике. Водимо рачуна о успеху наше деце у школи а, ако вам кажем да је петнаесторо њих позвано на првенство Балкана које се одржава у Бару и притом су сви одлични ђаци, онда је јасно колико наш колектив води рачуна и о педагошком склопу наших чланова“.

Претражи

+
RSS
Instagram