Организовани скрининг колоректалног карцинома

7 мар 2023 Вести

Здравствена заштита је организована и свеобухватна делатност друштва с основним циљем да се оствари највиши могући ниво очувања здравља грађана, породице и друштва у целини.
Део здравствене заштите који се обавља у домовима здравља јесте скрининг.
Скрининг подразумева позивање лица одређене старосне групе на преглед, а да они немају симптоме болести која је предмет скрининга.

У Дому здравља Кула у току је интензивиран скрининг колоректалног карцинома у свим насељеним местима.

Колоректални карцином спада међу најучесталије карциноме савременог човека.
У Србији се годишње региструје око 4500 нових случајева, а сваке године од њега умре око 3000 лица.

Медицинске сестре према утврђеном плану и критеријумима позивају лица узраста 50-74 година да се јаве на преглед код изабраног лекара опште праксе.

Лекар учеснику скрининга који се одазвао објашњава разлоге позива, значај превентивних прегледа , пружа информације о самом начину извођења ФОБ теста и попуњава анкету за скрининг те даје упут за лабораторију.

У лабораторији се ради ФОБ тест, а резултати се прослеђују лекару који је упутио пацијента.
Пацијенти код којих је тест позитиван се обавештавају о резултату од стране изабраног лекара који их даље упућује на даљу обраду,односно колоноскопију у ОБ Сомбор. Лекар заказује термин колоноскопије, издаје упут и даје упутство за припрему за колоноскопски преглед.

Од почетка ове године на скрининг су у Кули позвана 324 лица, од којих је 71 лице одбило да учествује у програму. Код 4 лица је ФОБ тест био позитиван и она су упућена на даљу дијагностику.

ОДАЗОВИТЕ СЕ ПОЗИВУ ЈЕР ВАШЕ ЗДРАВЉЕ НЕМА ЦЕНУ

ВМС Александра Ровчанин
Главна сестра за скриниг

Претражи

+
RSS
Instagram