Почела са радом Школа за труднице у кулском Дому здравља

7 феб 2023 Вести

Као што је и најављавано протеклих недеља, у Дому здравља у Кули почела је са радом Школа за труднице. Имајући у виду да је директорка  Дома здравља Кула, др Весна Томић, лекар специјалиста дерматовенерологије, она је истакла најбитније чињенице за труднице са аспекта сопствене струке:

„Оно што је битно у целој причи јесте то да треба обратити пажњу током целог периода трудноће, а самим тим и након порођаја, на низ кожних промена које се дешавају. Углавном, основа тих кожних промена јесте хормонски део приче, који подразумева различите промене, у смислу активације многобројних хормона и механизама којима се објашњавају различити поремећаји који се тичу коже. Не смемо заборавити ни косу, нокте и томе слично. Такође, треба истаћи и негу самог новорођенчета у првих пар дана, а касније и месеци, живота. Битно је истаћи и негу, како у време трудноће, тако и у време порођаја, у смислу целокупног организма мајке, а самим тим и бебе која долази на свет. Ту ћемо обратити пажњу на козметику која је дозвољена, а нарочито на препарате који су данас заступљени на тржиштима, али не значи да је сваки понаособ једнако добар на конту праксе са којом се срећемо“.

У раду Школе за труднице ангажоване су све службе Дома здравља, а своје виђење и своју улогу у раду Школе детаљније су образложили логопед Татјана Керавица и ортодонт Владимир Тунгуз:

„Причаћемо о психомоторном развоју деце до прве године живота. Обратићемо пажњу на моторни развој и, пошто сам ја логопед, посебно на говорно језички развој. С обзиром да је прва година живота година у којој се врло интензивно одвија раст и развој бебе, упознаћемо маме са најосновнијим миљоказима за развој бебе, а обратићу и пажњу на развој говора и језика, те ћу споменути на шта треба обратити пажњу након прве године живота, с обзиром да смо данас сведоци да велики број деце нема развијен говор, слабије говори или уопште не говори, тако да ћу и на то мало да обратим пажњу родитељима. Пре свега, забрањени мобилни телефони и цртани филмови до неке треће године живота, а треба што више да родитељи разговарају са својом децом и да се баве њима и да прате њихов раст и развој. У случају да постоји нека потреба, могу доћи по савет или, ако је потребно, да укључимо децу на неки од третмана“. – Татјана Керавица, логопед

„Потрудићемо се да пружимо веома битне и корисне информације у погледу исхране и да истакнемо значај дојења. Такође, објаснићемо шта је то што може да доведе до испољавања неких неправилности у развоју и расту вилица. Причаћемо и о штетним навикама и о још много тога што је битно да будуће мајке чују. У пракси најчешће наилазимо на тескобност зубних низова, дакле несклада између величине зуба и вилица.“ Владимир Тунгуз, ортодонт.

Претражи

+
RSS
Instagram