Почело са радом Саветовалиште за дијабетес и превенцију гојазности

28 апр 2023 Вести

У Дому здравља у Кули са радом је почело Саветовалиште за дијабетес и превенцију гојазности. Ова активност део је читаве једне приче кулског Дома здравља о важности превенције и очувања општег здравственог стања. Докторка Мирослава Ђукић-Смиљанић, која је ангажована у раду Саветовалишта, истакла је да је једна оваква прича неопходна, првенствено из разлога што је дијабетес притајена болест са потенцијално великим последицама, а такође и како би грађани добили неопходне информације и смернице о здравим животним навикама које су најбоља превенција када је здравствено стање у питању:

„Дијабетес је једно од најчешћих ендокринолошких обољења и један је од пет водећих узрока смртности у Србији, што и доводи до ове приче о превенцији. Имамо један тип дијабетеса који захвата млађу популацију, а 90% оболелих оболева од дијабетеса типа 2, чији су симптоми врло благи и дуго година буду неоткривени, а када се открију тада је већ у питању, у већини случајева, узмакла болест. Због тога је битно рано откривање и контрола ове болести, да до тих компликација не би дошло. Управо ту је значај овог Саветовалишта, које ће да обухвати једно саветовање о исхрани, физичкој активности и стилу живота који пацијенти треба да воде, као и саветовање о самоконтроли, јер на тај начин превенирамо компликације које јако оптерећују здравствени систем“.

Као што је и напоменуто, читав низ активности на пољу превенције је предузет, а такође и читав низ активности тек ће се реализовати у овој здравственој установи. Директорка Дома здравља Кула, докторка Весна Томић, истакла је да је ово Саветовалиште плод вишемесечног рада и труда запослених у овој установи и  да је сама сврха ове иницијативе превенирање здравствених компликација изазваних дијабетесом код становништва:

„Као што смо раније најављивали, отварање превентивног центра је нешто чему смо ми у протеклом периоду посветили највише пажње. Данас првенствено почињемо са Саветовалиштем за дијабетес и превенцијом гојазности, а сам циљ јесте превенција и смањивање компликација код становништва. Ми смо активирали два лекара, будуће специјалисте опште праксе, који су свој посао схватили врло озбиљно и који су приступили целокупној организацији како треба. Позвали смо већи број заинтересованих пацијената, што на нивоу самог Дома здравља, као и на нивоу мањих места у општини Кула, а у смислу адекватног праћења хроничних пацијената“.

Претражи

+
RSS
Instagram