Поводом Националног дана борбе против рака дојке превентивни прегледи у Дому здравља Кула

21 мар 2023 Вести

Поводом 20. марта, Националног дана борбе против рака дојке, Дом здравља Кула у сарадњи са локалном самоуправом  организовао је превентивни мамографски и ултразвучни преглед. Радиолог, докторка Марија Перуничић, наводи да је одзив жена био за сваку похвалу, с обзиром да су сви термини попуњени у року од два сата. Докторка Перуничић наводи: “Мамографија се сматра за златни стандард, што значи да прве промене у дојкама да се открију мамографским прегледом, с тога је врло битно да жене редовно долазе на преглед и како би се дијагностика потенцијало поставила  у раној фази када је излечиво“.

У последњих пар месеци Дом здравља Кула предузима конкретне кораке на превенцији најтежих обољења, што за директан циљ има очување здравља становништва у општини Кула. Директорка Дома здравља, докторка Весна Томић, поводом ове акције истакла је да је главни циљ подизање свести о значају борбе против рака дојке, и додаје да ниједна борба није унапред изгубљена:

„ Поводом обележавања Националног дана борбе против рака дојке покренули смо акцију овог месеца, како би смо подржали и све она пацијенткиње које су се, нажалост, среле са овом дијагнозом и боре се адекватно и како треба. Скрининг тестови су, у новије време, у последњих пар година примењени у читавој Србији, управо да би се смањила стопа, како морталитета, тако и морбидитета када је реч о онколошким дијагнозама. Нажалост, наша земаља је  водећа што се тиче стопе смртности од рака дојке у Европи, а други смо у свету. Зато се и боримо, применом ових тестова,а  зато смо организовали и превентивне прегледе. Одређивање прегледа се врши на конто старости пацијената, тако да смо их, на тај начин, и поделили. С обзиром на велики број пацијената који су се пријавили, акције превентивних прегледа биће спровођене континуриано у наредним месецима, а становништво ће  бити благовремено обавештено“.

Претражи

+
RSS
Instagram