Проф. др Велибор Васовић добитник највећег признања Српског лекарског друштва

31 мај 2023 Вести

Српско лекарско друштво, на годишњем нивоу, додељује награду за унапређење примарне здравствене заштите у Србији. Кандидата је много, а награда је само једна. Ове године, она је припала проф. др Велибору Васовићу, лекару специјалистиургентне медицине, доктору медицинских наука, редовном професору на Медицинском факултету и једном од руководилаца Службе хитне помоћи у Кули.

Он је истакао да му ова награда – највеће признање Српског лекарског друштва, представља велико задовољство и част, као и да не сматра да је само његова, већ свих људи који се баве ургентном медицином у здравственом систему Србије и који на дневном нивоу чине херојске напоре да у витално угрожавајућим ситуацијама помогну пацијентима:

,,Ова награда представља ми велику част и задовољство, али истовремено и обавезу да наставимо путевима којима смо кренули. Представља и велику моралну сатисфакцију за све оно што сам радио у здравственом систему Србије у последње 33 године и обухвата моје наставне, научне, стручне и организационе активности – пре свега, за пионирски посао који је започет још деведесетих година, везан за обуку и усвајање вештина и знања младих лекара везано за кардиопулмонарну реанимацију, и за све вештине које су везане за ургентну медицину. Ова награда уствари представља награду за унапређење примарне здравствене заштите у оквиру ургетне медицине у Србији. Бројни конгреси и научни скупови на којима сам председавао, као председавајући научног одбора, били су везани за ургентну медицину, где смо заиста усвајали вештине и технику. Не сматрам да је ова награда само моја, већ свих људи који се баве ургентном медицином у здравственом систему Србије и који на дневном нивоу чине херојске напоре да у витално угрожавајућим ситуацијама помажу нашим пацијентима“

Како каже, највећа сатисфакција му је велики број младих људи, младих лекара, јер је помоћи човеку када је витално угрожен за њега вредност која ја на пијадесталу свих вредности:

,,Заиста ми је највећа сатисфакција велики број младих људи, младих лекара. За мене је вредност, која је на пијадесталу свих вредности, помоћи човеку када је витално угрожен и омогућити му да настави са својим животом. У том контексту, поносно могу рећи да је Кула наставна база Медицинског факултета у Новом Саду, из области ургентне медицине, једина уз универзитетске центре у Новом Саду, Београду, Нишу и Крагујевцу. Ми смо још деведесетих набавили све те тренажере које и данас користимо за обуку и венског и ваздушног пута. Бројне алгоритме, везане за најургентније ситуације у дијагностичком и терапијском смислу, смо усавршавали током годинаи ту смо дали свој значајан допринос на националном нивоу, тако да у образложењу награде управо стоје и ови сегменти. Наравно, ту је и организациони рад у оквиру Српског лекарског друштва – најпрестижније организације коју чине српски лекари и морамо учинити максималан напор да је омасовимо младим људима у наредном периоду, јер сада имамо и једну паралелну организацију, а то је Лекарска комора, која је везана за неке друге ствари, а Српско лекарско друштво сваком лекару мора и треба да буде на првом месту, као једна вредносна и морална категорија“.

Претражи

+
RSS
Instagram