СЛУЖБА ХЕМАТОЛОШКО-БИОХЕМИЈСКЕ ЛАБОРАТОРИЈЕ

Адреса: Трг Ослобођења 9, Кула
Телефон: 025/ 723-333 локал 102
Руководилац: Стругар др Стана
Радно време (радни дани): – прва смена: од 7,00 до 14,00 часова

РЕНТГЕНОЛОШКО ОДЕЉЕЊЕ

Руководилац: Перуничић др Марија
Радно време (радни дани): од 7,00 до 13,00 часова
Телефон: 025 723 333 локал 101

У оквиру службе функционишу:

  • СЛУЖБА ХЕМАТОЛОШКО-БИОХЕМИЈСКЕ ЛАБОРАТОРИЈЕ

Служба хематолошко-биохемијске лабораторије врши биохемијске анализе, припрема реагенсе и врши контролу у току рада биохемијских, хематолошких и других лабораторијских анализа.

Лабораторија

Лабораторија ради анализе предвиђене правилником за пружање услуга у примарној здравственој заштити  при чему се примењују савремене методе испитиванња биолошког материјала на одговарајућој опреми којом управља стручан и искусан кадар. Поседујемо три биохемијска   анализатора који ради 240 анализа на сат, три  хематолошка анализатора на којима се добијају анализе комплетне крвне слике и диференцијална крвна слика беле крвне лозе  са три параметра (еозинофили и моноцити изражавају се као МИД вредност) , један коагулометар на коме се раде фибриногени и протромбинско време, и осталу пратећу опрему, аналитичка и техничка вага, ролери, центрифуге, водено купатило, аутоматске пипете, микроскопи итд. Сви апарати захтевају дневно одржавање и посебне процедуре пре пуштања  узорака пацијената у рад.

Једна од обавезујућих радњи је и рад контролног серума познатих вредности за биохемију и хемостазу и контролне крви за хематологију. Резултати контрола се проверавају свакодневно и евидентирају.

Наглашавам да се у овој лабораторији  од 2010.године раде  и прегледи цервикалних и вагиналних брисева као цитоскрининг(ПАПАНИКОЛАУ), на опреми купљеној само за ту намену а прегледе врше за то обучени  лаборанти  у Сремској Каменици.

Амбуланта Сивац има лабораторију у којо се врше прегледи урина, комплетне крвне слике и седиментација а узорци за биохемију се упућују у Кулу два пута недељно.

Амбуланта Руски Крстур има лабораторију у којој ради један лаборант прегледе урина и седиментације а крвне слике и биохемију прослеује у Кулу једном недељно.

У амбуланти Црвенка се свакодневно врши пријем пацијената и узорци допремају у Кулу.

Лабораторија има организован теренски рад- понедељком , средом и четвртком  излази се на терен пацијентима који живе у Кули, уторком  у Руски Крстур и Крушчић а петак је резервисан за Липар.

Кадровска обезбеђеност

У лабораторији Дома здравља Кула  ради један биохемичар лекар специјалиста клиничке биохемије руководилац лабораторијске службе, и 14 лабораната од тога два са вишом стручном спремом од којих један   обавља послове главног лаборанта. По један лаборант стално распоређен у лабораторијама амбуланте у Сивцу и у Руском Крстуру и један лаборант који је само шалтерски радник према мишљењу лекарске комисије.

  • ОДЕЉЕЊЕ РАДИОЛОГИЈЕ И УЛТРАЗВУЧНЕ ДИЈАГНОСТИКЕ


У оквиру Одељења радиологије и ултразвучне дијагностике обављају се прегледи:

– Рендген скопија органа по системима и нативни снимак са циљаном графијом;
– Рендген скопија пасажа једњака, гастродуоденума, пасажа танког црева са циљаном графијом са контрастом;
– Рендген графија локомоторног ситема, графија плућа, телерадиографија плућа, торакса у једном правцу;
– Рендген графија локомоторног система, торакса, плућа и дојке у два правца;
– Краниограм лобање по Тауну, пирамида, мастоида, Sella Turcica, орбита носне кости, зигоматичних костију, темпоромандибуларних зглобова, слабинског дела кичме у максималној флексији или максималној екстензији, раменог зглоба аксијално, зглоба кука у абдукцији, тунелски снимак колена, графија чашице аксијално, стопала у стојећем ставу, петне кости аксијално, макрорадиографија;
– Сложени рендген снимања код политраума и других комплесксних обољења, дијагностичка снимања ради давања конзилијарног мишљења;
– Ултразвучни преглед горњег абдомена (јетра, жучна кеса, жучни путеви, панкреас и слезина, бубрези); ултразвучни преглед уротракта (бубрези и мала карлица); ултразвучни преглед лимфних жлезда по системима (југуларни ланац, аџиларни ланац , ингвинални ланац, ретроперитонеални ланац); Ултразвучни преглед надбубрежних жлезда и ретроперитонеума, дојке, пљувачних и штитасте жлезде, тестиса, меких и коштаних ткива, кукова и колена; ултразвучни преглед магистралних крвних судова врата, артерије горњих екстремитета, артерија доњих екстремитета, вена, абдоминалне аорте; ултразвучни преглед скротума;
– Сложена ултразвучна снимања код политраума и других комлексних обољења, обрада за конзилијум.