Светски дан безбедности и здравља на раду 28. април           

27 апр 2023 Вести

МИ СЛЕДИМО ТАЈ ПУТ!

Светски дан безбедности и здравља на раду обележава се данас са циљем да укаже на  неопходност примене мера заштите на радним местима на којима постоји велика опасност од  повређивања.

Најчешћа обољења у вези са радним местом су канцерогена обољења услед излагања отровним супстанцама, болести скелета и мишића, респираторна обољења, губитак косе, болести крвотока и заразне болести услед излагања патогенима.

Број тешких повреда на раду релативно се смањује,Најважније је створити амбијент за запослене у коме ће се запослени осећати слободно,сигурно,аутономно И равноправно.

Када је реч о безбедности радника,најважнија је превенција.

Међународна организација рада од 2003. Године установила је 28.април за Светски дан безбедности И здравља на раду, са циљем промоције глобалног спрецавања повреда на раду и професионалних обољења међусиндикатима, организацијама послодаваца И представницима владе. Међународна организација рада прихвата заједницку одговорност кључних актера И подстице их да промовишу безбедност И здравље на раду И културу рада и да испуне своје моралне обавезе И одговнорности за сречавање смртних случајева, као И тешких повреда на рандом месту И професионалних обољења, што омогућава запосленима да се безбедно врате у своје домове и своје породице на крају дана.

Подизањем свести о важности здравља И заштите на раду, послодавци имплементирају ефективан приступ овој теми И зашто не рећи, буквално могу да спасу животе својих радника. Јако је битно да И радници усвоје овакав приступ и да захтевају да буду адекватно заштићени на свом радном месту.

Овај дан, као Светски дан безбедности И здравља на раду треба да се понавља свакога дана. Сваког дана када радник излази на градилиште, лекар И медицинска сестра улазе у ординацију, механичар стане испод аутомобила на дизалици, воћар крене да прска своје засаде И свуда где  је потребно подићи свест о безбедности И здрављу на раду.

Ми настављамо тај пут… Редовни периодични прегледи радника на радним местима с повећаним ризиком обављају се Дому здравља Кула у оквиру службе медицине рада, а свакако у складу са свим овим што смо у тексту навели и запослени Дома здравља такође пролазе потребне прегледе у овој служби.

Претражи

+
RSS
Instagram