Светски дан здравља у Дому здравља Кула у знаку здравог живота

7 апр 2023 Вести

Светски дан здравља обележен је у свим амбулантама Дома здравља у општини Кула. Када је о овом дану реч, нешто више је рекла главна сестра у Дому здравља, Татјана Лукета:

„Данас је 75 година од оснивања Светске здравствене организације и тај датум је узет као дан за обележавање Светског дана здравља. Једна од дефиниција која можда најбоље говори о томе шта је здравље јесте да то није само одсуство болести, него и потпуно физичко, психичко и социјално благостање коме, у ствари, сваки појединац тежи. Брига о здрављу почиње од зачећа живота и траје до његовог краја, а сви ми заједно, као појединци и као део друштво, смо дужни да волимо сами себе, да бринемо о себи и о другима.“

Низ активности претходних месеци реализован је у овој здравственој установи. Када је о данашњем дану реч, директорка Дома здравља Кула, докторка Весна Томић, истакла је да је веома срећна и задовољна што грађани препознају важност превентивних прегледа и очувања свог здравља. Такође, изразила је захвалност локалној самоуправи и фармацеутским кућама, пре свега фармацеутској компанији „Галеника“, како би овај дан био адекватно обележен:

„Пре свега, искористићу прилику да се свима захвалим свима који су нам помогли да остваримо овакав начин обележавања Светског дана здравља, а то су, пре свега, добар део фармацеутских кућа, у првом реду захваљујем се представницима „Галенике“, који су се потрудили и обезбедили нам додатне материјале, којима ћемо обезбедити услове за надокнаду витамина и депоа минерала самих пацијената. Такође, имамо велику подршку локалне самоуправе и од стране појединачних донатора који су изашли у сусрет да овај дан обележимо на адекватан начин. Ми јесмо установа која лечи људе, али, истовремено, спроводимо и превенцију на тај начин што се бринемо о здрављу. Дакле, не само о здрављу у физичком погледу, већ и у погледу психичког здравља. Приступ пацијенту је, такође, веома битан и због тога је целокупна ова активност фокусирана на очување здравља. У најави имамо низ дешавања о којима ћемо благовремено обавестити јавност и, оно што је битно у целој причи, јесте да је активација нас, као Дома здравља, могућа само у заједници са свима који су расположени да нам помогну да остваримо адекватан приступ пацијенту и адекватну здравствену услугу.“

Здравље сваког пацијента у свим амбулантама Дома здравља приоритет је запослених, а, када се говори о здрављу и здравственим навикама грађана Црвенке, нешто више је рекао доктор Југослав Шево, који је запослен у амбуланти у овом месту:

„Старије генерације у Црвенки одрасле су у духу спорта и рекреације, тако да због тога данас имамо мање обољења крвних судова. Ми се трудимо да дајемо савете о свакодневним шетњама, јутарњим истезањима и превентивним вежбама за очување кичме, нарочито код жена. Као што се некада говорило о штетности дувана и алкохола, тако данас морамо да говоримо о штетности мобилних телефона. Овде у Црвенки имамо доста жена које пате од несанице, јер пред спавање користе мобилни телефон, а штетност код деце је тек посебна тема. Старије особе још увек нису прихватиле паметне телефоне, тако да је то добра ствар, а још једна добра ствар у Црвенки је то што овде људи воде рачуна о старијим особама. Имамо доста болесних и тешко покретних особа који имају подршку породице и пријатеља, те је та чињеница такође за похвалу“.

Претражи

+
RSS
Instagram