У Дому здравља у Кули у недељу скрининг на кардиоваскуларне болести, у плану низ акција

4 апр 2024 Вести

Превентивни прегледи настављају се и овог викенда, па ће се тако у недељу 7. априла, од 8 до 16 часова, у Дому здравља у Кули обављати скрининг на кардиоваскуларне болести, уједно и на депресију. Пацијенти ће овом приликом моћи да провере шећер, триглицериде и холестерол у крви и на тај начин ће бити покривена оба аспекта – физички и психички, који чине целину.

По речима директорке Дома здравља Кула, др Весне Томић, поред превентивних прегледа ове недеље биће обележен и Међународни дан здравља, када ће Дом здравља своје пацијенте, захваљујући донаторима, обрадовати одговарајућим поклонима:

,,Када је у питању адекватан приступ пацијенту, важно је посматрати пацијента не само кроз физичке, него и кроз психичке тегобе. Чињеница је да да та два аспекта чине целину која је, нажалост, у данашње време много изражнија, јер су нам водеће болести депресија и анксиозност као резултат начин живота и мало времена за себе, у смислу одмора и вежбања, тако да смо и покренули акцију скрининга. До сада је урађено доста тога, о чему  говори број превентивних прегледа који су спроведени у претходних неколико месеци. И ове недеље радимо на превенцији и спроводимо скрининг на кардиоваскуларне болести, уједно и на депресију, са интензивно циљаним ризичним групама. Ове недеље истовремено ћемо обележити и Међународни дан здравља и управо пацијенте обрадовати одговарајућим пригодним поклонима, како бисмо, захваљујући донаторима – локалној самоуправи и локалним предузећима, ставили до знања да бринемо о здрављу пацијената на више начина, из више аспеката“.

Она је најавила учешће Дома здравља у акцији Еуромеланома и прегледе који ће се обављати 20. маја, о чему ће грађани бити правовремено обавештени. На превентивне прегледе позвала је не само пацијенте који имају тегобе, него и оне који их немају, да се прегледају и да на тај начин спрече потенцијалне компликације:

,,У основи превентиве није само пронаћи одговарајући проблем, већ радити на томе да проблема нема, што је и циљ низа спроведених превентивних прегледа на нивоу кулске општине. Једна од већих акција биће и учешће Дома здравља у акцији Еуромеланома, која се одржава на нивоу целе Србије. Прегледи ће се обављати 20. маја, о чему ће сви бити правовремено обавештени. Ту је и низ других акција које ће тећи према светском календару. Поједине акције спроводе се на нивоу целе државе и у њима ће Дом здравља активно учествовати. Поједине обележавамо сами, на нивоу Дома здравља, уз помоћ локалне самоуправе, а о распореду ће становништво бити благовремено обавештено. Очекујемо сарадњу наших пацијената, не само оних који имају тегобе, јер се прегледи спроводе превентивно код особа које немају тегобе, које су ризичне групе, које су у одговарајућим годинама, са другим удруженим болестима и на тај начин у ствари обезбеђујемо услове за побољшање квалитета здравља“.

Претражи

+
RSS
Instagram