У Кули, Руском Крстуру и Крушчићу организовани бесплатни ултразвучни прегледи дојки

26 мар 2024 Вести

Општина Кула и Дом здравља Кула су, у сарадњи са Удружењем ,,Жена уз жену“ организовали бесплатне ултразучне прегледе дојки и мамографију. Овим прегледима могле су да приступе све жене у нашој општини, како у Дому здравља  у Кули, тако и у Руском Крстуру и Крушчићу. Осим жена, прегледе на карцином простате су обавили и мушкарци. Овим акцијама се, као и до сада, одазвао велики број грађана, а оне ће свакако бити настављене, са циљем превенирања болести и, самим тим, скраћивања процеса лечења.

По речима директорке Дома здравља Кула, др Весне Томић, превентивни прегледи до сада су се показали врло успешним, о чему говори бројка од преко 7.000 прегледа током претходне године, а која ће ове године, нада се, бити превазиђена:

,,Дом здравља Кула је још раније покренуо акцију спровођења превентивних прегледа, а важан део тога је превентива карцинома дојке. Горња граница када толеришемо ултразвучни преглед је 55 година, а даља препорука је мамографија. Напомињемо да се мамографија не ради по сваку цену и код свих, већ према одговарајућим индикацијама. Мамографија свих пацијенткиња које буду прошле преглед, а код којих постоји сумња на патолошки процес, биће скраћена у смислу чекања и заказивања, тако да ћемо опет имати акцију са хирурзима из Опште болнице Сомбор. Ми смо своје задатке обавили адекватно и прошле године, о чему сведоче бројеви пацијената који су превентивно прегледани и пацијенткиња које су правовремено упућене на прегледе. Овог викенда смо организовали превентивне прегледе на кацином дојке и ПСА карцинома простате код мушкараца. Захвљујући помоћи Удружења ,,Жена уз жену“ имали смо акције у Руском Крстуру и Крушчићу. Надаље, у плану је спровођење нових превентивних прегледа. Акција ће бити усмерена на превентиву јер на тај начин скраћујемо сам процес лечења пацијената“.

Једна од оснивачица Удружења ,,Жена уз жену“, Марија Лакић, истиче да је важно да жене буду информисане и едуковане, али и да им се омогући да преглед обаве без чекања и у својим местима:

,,Наш караван ,,Буди храбра, прегледај се“ постоји од 2021. године. За три године 9 пута смо обишли Србију. Урадили смо преко 7.000 прегледа, дијагностиковали 68 канцера и посетили 70 општина. Драго ми је што смо поново направили лепу акцију са општином Кула. Два дана смо овде, а суграђанкама смо обезбедили бесплатне ултразвучне прегледе дојки. Морам да кажем да жене треба да буду информисане и едуковане да би превентивно реаговале. Нама долазе жене које никада нису отишле на ултразвучни преглед дојки, као што се десило и јуче у општини Кули. Жене морају да буду информисане да би дошле на преглед. Такође, жене воле да им се преглед обезбеди. Не воле да чекају, а када имамо овакву акцију оне знају да и када шетају могу да сврате и да се прегледају и нека им то буде мотивација да сваке године ураде ултразвучни преглед дојке“.

Прегледе је обишао и председник Општине Кула, Дамјан Миљанић, који је рекао да настоје да буду присутни путем Дома здравља или невладних организација и да тако прегледима покрију сва насељена места:

,,Прошла година била је једна од најбољих година по броју превентивних прегледа – урађено је преко 7.000 прегледа разних врста и практично у свим насељеним местима. Та пракса настављена је и ове године, па су јуче организовани ултразвучни прегледи дојки у Руском Крстуру. У исто време су у Кули такође организовани исти прегледи, као и прегледи за мушкарце, а данас смо у Крушчићу. Гледамо да се у организацији Дома здравља и уз велику подршку Републичког фонда за здравствено осигурање сваког месеца организују прегледи разне врсте, да будемо присутни путем Дома здравља или путем невладиних организација, какво је и Удружење ,,Жена уз жену“ које је организовало ове прегледе у Руском Крстуру у Крушчићу и да покријемо сва насељена места“.

По речима др Влада Бабића, директора РФЗО филијале у Сомбору, са општином Кула и Домом здравља Кула имају сјајну сарадњу, а следеће недеље вероватно ће бити организовани интернистички прегледи:

,,Већ месецима имамо  добру сарадњу са општином Кула и са Домом здравља, где обављамо превентивне прегледе. Они су јуче обављени у Кули, затим у Руском Крстуру и на крају овде, у Крушчићу. Превентива је увек била најјефтинији и најбољи показатељ здравственог стања једне популације. РФЗО већ месецима спроводи ове прегледе, спроводићемо их и даље, док год постоји интересовање међу суграђанима. Следеће недеље вероватно ће бити организовани интернистички прегледи, па сви који су заинтересовани могу доћи, без заказивања, да се прегледају и да виде своје здравствено стање“.

Претражи

+
RSS
Instagram