Утицај буке на слух

20 апр 2023 Вести

Звук који чујемо органом слуха тј. ухом то је заправо вибрација ваздуха одређеном фреквенцом.

Наглувост је проблем због кога се јављамо оториноларингологу. Поремећаји перцепције звука се дешавају у било ком делу слушног апарата, значи у спољшњем, средњем, унутрашњем уху, слушни нерв, слушни путеви и слушни центри.

Код млађе популације 2% оштећење слуха , код старије преко 30% и то преко 65 год.

Ако постоји присуство буке у околини то су отежани услови слушања што доводи до отежане комуникације. Знаци тешкоће слушања радија, телевизије, често шумови у ушима и сметње у равнотежи као последица.

БУКА то је агенс коме је човек изложен од свог рођења. То је водећи узрок оштећења слуха и дефинишемо као нежељени звук !!!

Губитак слуха који настаје прекомерном буком је сензоринеуралног типа. Особе у бучном окружењу прво губе слух на високим фреквенцијама, слабо чују дечије и женске гласове!

Најчешће  се ради о запосленима у фабрикама де је бука највећа (ливнице, ковачнице, рад са пнеуматским чекићен, рад са компресорима, машинисте…).

Јака музика изазива тешку хроничну акустичну трауму !!!

Код оштећења унутрашњег уха буком учествују физички и индивидуални чиниоци.

У физичке спадају: јачина буке, спектар буке, трајање буке. Јачина буке је најтежи облик утицаја на слух.

Оштећење изазива бука од 80 до 90 db, значи високи тонови, али и дубоки тонови. Перзистирајућа бука исто оштећује слух.

Ритам буке је или континуиран или дисконтинуиран. Трајање буке.

Излагање буци од 85 db изазива постепен губитак слуха. За незаштићено ухо антифонима дозвољено време експозицији буци опада за једну половину за свако повећање 5 db просечног нивоа. Излагање буци је лимитирано на осам сати за 90 db, за 90 db износи четири сат, док је за буку од 100 дб та изложеност два сата. Највеће излагање за незаштићено ухо је 15 минута 115 db. Што се тиче личних особина, у питању је доб, пол, индивидуална осетљивост. О самом механизму оштећења су сензорне ћелије Кортијевог орган. Што је гласнија бука и дужа изложеност шансе за глувоћу су услед дејства буке већа!!!

ЗАШТИТА УХА ОД БУКЕ:

1. Удаљавање од буке
2. Чепићи, антифони, штитници на ушне шкољке
3. Смањити извор буке преко слушалица
4. Смањити звук на радију, телевизору, HI-FI
5. Ненадјачавати својим гласом буку око себе
6. Потребно је време за опоравак ушију након изложености јакој буци

Након боравка у клубовима, где је јачина 100 db потребно је 16 сати одмарати уши да би се нормализовало слушање тј. слух.

Бука око нас, на улици, сирене, аларми, аутомобили.

На концертима, прославама, спортским догађајима једва да се чујемо међусобно. Ако је краткотрајно излагање буци, јавља се зујање у ушима од  којег се временом можемо опоравити. Ако смо изложени гласном звуку дужи период, слушне ћелије су трајно оштећене и доводе до трајно ослабљеног слуха. Деца и адолесценти у данашње време су популација која је највише подложна тим оштећењима. Данас око 75 % деце до осам година има мобилни телефон и таблет, то је више за 25% од броја у 2011. години. 90% адолесцената слуша музику преко слушалица и још појачавају звук максимално. Родитељи нажалост не верују да ће траума буке оштетити слух деци! На пример прометна улица има буку од 85 db, а на концертима јачина музике износи и до 120 db.

Живимо у бучном свету и не бринемо нити чинимо довољно да заштитимо слух, а оштећење звука буком је могуће спречити! Статистика каже једно од осморо деце има оштећен звук буком. Једину праву дијагнозу може дати лекар специјалиста орл или аудиолог мерењем слуха аудиометријом и тимпанометријом на време. Зујање тј. тинитус се често примећује, али и занемарује. Јавља се код тинејџера који на то не обраћају пажњу, и појава потешкоћа у говору, у разумљивости које су баш последице слабљења слуха се не откривају правовремено.

Деца са оштећеним слухом, буком често нису свесна тог типа оштећења- а бука је управо узрок. Зато саветујемо:

1. Смањите слушање на 60 db(телевизија, радио плејер…)
2. На концертима чешће правити паузе и излазити из сале и користити антифоне
3. Смањите време слушања
4. Родитељи да не купују деци играчке са јаким звучним сигналима

Оштећење слуха буком се може спречити!!!

Аутор: Доктор специјалиста орл Бранка Миловић

Претражи

+
RSS
Instagram